Szöveges - Út-idő kapcsolat

Mintafeladat 1. » Mintafeladat 2. » Mintafeladat 3. »
Mennyiség Jele Mértékegysége Kiszámítása
Út s 10mm = 1cm; 10cm = 1dm; 10dm = 1m; 1000m = 1km s = v · t
Idő t 60s = 1min; 60min = 1h t = s / v
Sebesség v 3,6 km/h  =  1 m/s v = s / t

1.Timi egy bringaversenyen egyenletes sebességgel haladva 48 km-t tett meg 4 óra alatt.

Mekkora volt az átlagsebessége?

A verseny elejétől számított 24. percnél hol tartott?

Az első 3 km megtételéhez mennyi időre volt szüksége?

Mennyi idő kellene neki 4,1 km leküzdéséhez?

Viktor a távot 2.5 órával több idő alatt tette meg, mennyivel volt rosszabb az átlagsebessége?

2.Oldd meg a következő, sebesség-út-idő feladatokat!

A 46 méter hosszú metró 9 másodperc alatt haladt el mellettem. Mekkora átlagsebességgel haladt?

Fizikaórán két kiskocsit egymással szemben indítunk el 2,4 illetve 1,7 km/h sebességgel 10 méter távolságból. Mennyi idő múlva és hol találkoznak? (Váltsuk át a mértékegységeket az elején m/s -ba!)

Két terepjáró egymással szemben egyszerre indul el. Az egyik sebessége 7 km/h-val több, mint a másiké. 30 perccel később találkoznak, a lassabb jármű starthelyétől 30 km-re. Egymástól mekkora távolságra indultak, illetve mekkora volt az átlagsebességük?

Egy quadnak 18 órára van szüksége ahhoz, hogy Budapestról indulva Wagskhy településre érjen, míg egy repülőnek ugyanehhez csak 3 óra kell. Ha egyszerre indulnak, akkor a quadnak még 1600 km-e lesz hátra, mire a repülő már célba ér. Mekkora a két település közti távolság, illetve mekkora a járművek átlagsebessége?

Két sportmotor egymással szemben egyszerre indul el. Az egyik sebessége 13 km/h-val több, mint a másiké. 15 perccel később találkoznak, a lassabb jármű starthelyétől 35 km-re. Egymástól mekkora távolságra indultak, illetve mekkora volt az átlagsebességük?

Dani az asztal körül kergeti a húgát, Timit, akinek eredetileg 5 m előnye van. A fiú sebessége kétszer akkora, mint a húgáé, így 10 s alatt utol is éri. Mekkora volt a testvérek sebessége?

Timi és Kristóf egy 8 km hosszú körpályán tekertek. Timi átlagsebessége 28 km/h, míg Kristófé 30 km/h volt. Mennyi idő elteltével körözte le Kristóf Timit, illetve hány kört tettek meg ezalatt?