Szöveges - Út-idő kapcsolat

Mintafeladat 1. » Mintafeladat 2. » Mintafeladat 3. »
Mennyiség Jele Mértékegysége Kiszámítása
Út s 10mm = 1cm; 10cm = 1dm; 10dm = 1m; 1000m = 1km s = v · t
Idő t 60s = 1min; 60min = 1h t = s / v
Sebesség v 3,6 km/h  =  1 m/s v = s / t

1.Kriszti egy bringaversenyen egyenletes sebességgel haladva 60 km-t tett meg 3 óra alatt.

Mekkora volt az átlagsebessége?

A verseny elejétől számított 72. percnél hol tartott?

Az első 5 km megtételéhez mennyi időre volt szüksége?

Mennyi idő kellene neki 2,6 km leküzdéséhez?

Zoli a távot 2.5 órával több idő alatt tette meg, mennyivel volt rosszabb az átlagsebessége?

2.Oldd meg a következő, sebesség-út-idő feladatokat!

A 42 méter hosszú vonat 5 másodperc alatt haladt el mellettem. Mekkora átlagsebességgel haladt?

Fizikaórán két kiskocsit egymással szemben indítunk el 1,1 illetve 4,8 km/h sebességgel 12 méter távolságból. Mennyi idő múlva és hol találkoznak? (Váltsuk át a mértékegységeket az elején m/s -ba!)

Két quad egymással szemben egyszerre indul el. Az egyik sebessége 15 km/h-val több, mint a másiké. 45 perccel később találkoznak, a lassabb jármű starthelyétől 35 km-re. Egymástól mekkora távolságra indultak, illetve mekkora volt az átlagsebességük?

Egy sportmotornak 18 órára van szüksége ahhoz, hogy Budapestról indulva Wagskhy településre érjen, míg egy repülőnek ugyanehhez csak 4 óra kell. Ha egyszerre indulnak, akkor a sportmotornak még 1400 km-e lesz hátra, mire a repülő már célba ér. Mekkora a két település közti távolság, illetve mekkora a járművek átlagsebessége?

Két motor egymással szemben egyszerre indul el. Az egyik sebessége 5 km/h-val több, mint a másiké. 30 perccel később találkoznak, a lassabb jármű starthelyétől 50 km-re. Egymástól mekkora távolságra indultak, illetve mekkora volt az átlagsebességük?

Ádám az asztal körül kergeti a húgát, Évit, akinek eredetileg 8 m előnye van. A fiú sebessége kétszer akkora, mint a húgáé, így 7 s alatt utol is éri. Mekkora volt a testvérek sebessége?

Cili és Dani egy 5 km hosszú körpályán tekertek. Cili átlagsebessége 32 km/h, míg Danié 36 km/h volt. Mennyi idő elteltével körözte le Dani Cilit, illetve hány kört tettek meg ezalatt?