Szöveges - Életkorok és évszámok; Gondolt számok

Mintapélda 1. » Mintapélda 2. » Mintapélda 3. » Mintapélda 4. »

1.Oldd meg az alábbi, életkor típusú feladatokat!

Évi anyja 4 évvel fiatalabb, mint az apja. 11 év múlva összesen 91 évesek lesznek. Hány évesek voltak a szülei a születésekor?

Betti 19 évvel idősebb a most 7 éves fiánál. Hány év múlva lesz pontosan dupla annyi idős az anya a gyermekénél?

Dani 18 évvel idősebb a most 9 éves lányánál. Hány év múlva lesz pontosan tripla annyi idős?

Dani 4 évvel fiatalabb, mint Betti. 12 év múlva összesen 66 évesek lesznek. Hány évesek most?

Betti 22, Zoli 27, édasanyjuk pedig 59 éves. Hány éve volt az anyuka épp kétszer annyi idős, mint gyermekei életkorának összege?

Hány éves most Kristóf, ha 6 év múlva háromszor annyi idős lesz, mint 18 éve volt?

2.Oldd meg az alábbi, gondolt szám típusú feladatokat!

Egy kétjegyű szám egyik számjegye a másik háromszorosa. Melyek lehetnek ezek a számok?

Egy kétjegyű szám számjegyeinek összege 8. Sorold fel az összes ilyen számot!

Egy kétjegyű szám egyik számjegye a másik háromszorosa. Ha hozzáadjuk a számjegyei felcserélésével kapott számot, 132-t kapunk. Melyik volt az eredeti szám?

Egy kétjegyű szám első számjegye 3-al kisebb, mint a második. A számjegyek felcserélésével kapott szám kétszeresét hozzáadva az eredetihez 228-t kapunk. Mennyi a régi és az új szám különbsége?

Egy kétjegyű szám számjegyeinek összege 5. A számot a számjegyei felcserélésével kapott számból kivonva az eredmény 27. Mennyi a két szám szorzata?

Egy kétjegyű szám számjegyeinek különbsége 4. A számból a számjegyei felcserélésével kapott számot kivonva az eredmény 40. Mennyi az eredeti szám?

Egy háromjegyű szám minden számjegye legalább akkora, mint az őt megelőző. A számjegyeinek összege 21. Melyik a legnagyobb ilyen páros szám?

Egy kétjegyű szám számjegyeinek különbsége 2. A számjegyek felcserélésével kapott szám háromszorosát hozzáadva az eredetihez 194-t kapunk. Mennyi a régi szám fele?