Szöveges - Életkorok és évszámok; Gondolt számok

Mintapélda 1. » Mintapélda 2. » Mintapélda 3. » Mintapélda 4. »

1.Oldd meg az alábbi, életkor típusú feladatokat!

Timi anyja 3 évvel fiatalabb, mint az apja. 5 év múlva összesen 58 évesek lesznek. Hány évesek voltak a szülei a születésekor?

Betti 26 évvel idősebb a most 4 éves fiánál. Hány év múlva lesz pontosan dupla annyi idős az anya a gyermekénél?

Zoli 23 évvel idősebb a most 5 éves lányánál. Hány év múlva lesz pontosan tripla annyi idős?

Dani 6 évvel fiatalabb, mint Timi. 13 év múlva összesen 72 évesek lesznek. Hány évesek most?

Évi 19, Dani 24, édasanyjuk pedig 51 éves. Hány éve volt az anyuka épp kétszer annyi idős, mint gyermekei életkorának összege?

Hány éves most Viktor, ha 2 év múlva háromszor annyi idős lesz, mint 14 éve volt?

2.Oldd meg az alábbi, gondolt szám típusú feladatokat!

Egy kétjegyű szám egyik számjegye a másik háromszorosa. Melyek lehetnek ezek a számok?

Egy kétjegyű szám számjegyeinek összege 12. Sorold fel az összes ilyen számot!

Egy kétjegyű szám egyik számjegye a másik háromszorosa. Ha hozzáadjuk a számjegyei felcserélésével kapott számot, 88-t kapunk. Melyik volt az eredeti szám?

Egy kétjegyű szám első számjegye 3-al kisebb, mint a második. A számjegyek felcserélésével kapott szám kétszeresét hozzáadva az eredetihez 129-t kapunk. Mennyi a régi és az új szám különbsége?

Egy kétjegyű szám számjegyeinek összege 6. A számot a számjegyei felcserélésével kapott számból kivonva az eredmény 0. Mennyi a két szám szorzata?

Egy kétjegyű szám számjegyeinek különbsége 2. A számból a számjegyei felcserélésével kapott számot kivonva az eredmény 20. Mennyi az eredeti szám?

Egy háromjegyű szám minden számjegye legalább akkora, mint az őt megelőző. A számjegyeinek összege 19. Melyik a legnagyobb ilyen páros szám?

Egy kétjegyű szám számjegyeinek különbsége 1. A számjegyek felcserélésével kapott szám háromszorosát hozzáadva az eredetihez 207-t kapunk. Mennyi a régi szám fele?