Szöveges - Életkorok és évszámok; Gondolt számok

Mintapélda 1. » Mintapélda 2. » Mintapélda 3. » Mintapélda 4. »

1.Oldd meg az alábbi, életkor típusú feladatokat!

Évi anyja 3 évvel fiatalabb, mint az apja. 5 év múlva összesen 64 évesek lesznek. Hány évesek voltak a szülei a születésekor?

Betti 23 évvel idősebb a most 8 éves fiánál. Hány év múlva lesz pontosan dupla annyi idős az anya a gyermekénél?

Zoli 26 évvel idősebb a most 4 éves lányánál. Hány év múlva lesz pontosan tripla annyi idős?

Kristóf 3 évvel fiatalabb, mint Betti. 14 év múlva összesen 64 évesek lesznek. Hány évesek most?

Betti 21, Zoli 27, édasanyjuk pedig 56 éves. Hány éve volt az anyuka épp kétszer annyi idős, mint gyermekei életkorának összege?

Hány éves most Viktor, ha 6 év múlva háromszor annyi idős lesz, mint 16 éve volt?

2.Oldd meg az alábbi, gondolt szám típusú feladatokat!

Egy kétjegyű szám egyik számjegye a másik kétszerese. Melyek lehetnek ezek a számok?

Egy kétjegyű szám számjegyeinek összege 14. Sorold fel az összes ilyen számot!

Egy kétjegyű szám egyik számjegye a másik háromszorosa. Ha hozzáadjuk a számjegyei felcserélésével kapott számot, 44-t kapunk. Melyik volt az eredeti szám?

Egy kétjegyű szám első számjegye 3-al kisebb, mint a második. A számjegyek felcserélésével kapott szám kétszeresét hozzáadva az eredetihez 162-t kapunk. Mennyi a régi és az új szám különbsége?

Egy kétjegyű szám számjegyeinek összege 5. A számot a számjegyei felcserélésével kapott számból kivonva az eredmény 9. Mennyi a két szám szorzata?

Egy kétjegyű szám számjegyeinek különbsége 3. A számból a számjegyei felcserélésével kapott számot kivonva az eredmény 30. Mennyi az eredeti szám?

Egy háromjegyű szám minden számjegye legalább akkora, mint az őt megelőző. A számjegyeinek összege 25. Melyik a legnagyobb ilyen páros szám?

Egy kétjegyű szám számjegyeinek különbsége 2. A számjegyek felcserélésével kapott szám háromszorosát hozzáadva az eredetihez 282-t kapunk. Mennyi a régi szám fele?