Szöveges - Egyszerű egyenletekkel megoldható

Mintapélda 1. » Mintapélda 2. »

1.Oldd meg a feladatokat ábra segítségével, következtetéssel vagy egyenletek használatával!

Dani szobájában 4-szor annyi pénz van, mint Timiében. Tudjuk, hogy összesen kettejüknél 600 található. Kinél mennyi van?

Betti zsebében 125 fillérrel több van, mint Kristóf pénzének 1/4 része. Kettejüknél összesen 3480 fillér van. Mennyi pénzük van külön-külön?

Kriszti tárcájában 350 forinttal kevesebb van, mint Zoli pénzének hatszorosa. Kettejük összesen 2190 forinttal rendelkezik. Hány forintjuk van külön-külön?

Három testvér 2580 eurót nyert. A legidősebb kapta meg a nyeremény felét, míg a legkisebb testvér a maradék 1/5 részét, a többi a középsőé lett. Kinek hány € ütötte a markát?

Három testvér 3540 dollárt nyert. A legidősebb kapta meg a nyeremény felét, míg a legkisebb testvér a maradék 1/2 részét, a többi a középsőé lett. Kinek hány $ ütötte a markát, ha még a kifizetés (és így osztozkodás) előtt levontak 180$ adót?

Bettinek a LOTTO-n 3-as találata volt. A nyereménye 1/5 részét öccsének, 1/6 részét nővérének adta, a maradék 4500 Forintot pedig megtartotta. Mennyit nyert összesen?

Zoli szülinapi tortájának 2/5 részét Évi, 1/5 pedig Cili ette meg, a maradék 200 g lett az ünnepelté. Mekkora volt a torta eredetileg?

Egy cirkuszi műsorra jegyeket értékesítettek, melyekből 120 db-ot nem sikerült eladni. 25 %-ot online vásároltak meg a nézők, 2/7 részt jegyirodákban, 600 db-ot pedig a helyszínen. Eredetileg mennyi jeggyel készültek?

Alsópusztán 3-szor annyian élnek, mint Felsőpusztán, Középpusztán pedig ötszöröse a lakosok száma Felsőpusztához képest. A három település össz lélekszáma 12240 fő. Mennyien élnek a falvakban külön-külön?

Alsópusztán 4-szor annyian élnek, mint Felsőpusztán, Középpusztán pedig 1/5-e a lakosok száma Felsőpusztához képest. A három település össz lélekszáma 6840 fő. Mennyien élnek a falvakban külön-külön?

Három egymást követő páros szám összege 630. Melyek ezek a számok?