Szöveges - Egyszerű egyenletekkel megoldható

Mintapélda 1. » Mintapélda 2. »

1.Oldd meg a feladatokat ábra segítségével, következtetéssel vagy egyenletek használatával!

Kristóf szobájában 3-szor annyi kártyalap van, mint Ciliében. Tudjuk, hogy összesen kettejüknél 120 található. Kinél mennyi van?

Évi zsebében 225 fillérrel több van, mint Viktor pénzének 1/5 része. Kettejüknél összesen 4740 fillér van. Mennyi pénzük van külön-külön?

Évi tárcájában 350 forinttal kevesebb van, mint Dani pénzének háromszorosa. Kettejük összesen 1800 forinttal rendelkezik. Hány forintjuk van külön-külön?

Három testvér 3240 eurót nyert. A legidősebb kapta meg a nyeremény felét, míg a legkisebb testvér a maradék 1/5 részét, a többi a középsőé lett. Kinek hány € ütötte a markát?

Három testvér 2640 dollárt nyert. A legidősebb kapta meg a nyeremény felét, míg a legkisebb testvér a maradék 1/5 részét, a többi a középsőé lett. Kinek hány $ ütötte a markát, ha még a kifizetés (és így osztozkodás) előtt levontak 100$ adót?

Krisztinek a LOTTO-n 3-as találata volt. A nyereménye 1/7 részét öccsének, 2/7 részét nővérének adta, a maradék 5600 Forintot pedig megtartotta. Mennyit nyert összesen?

Ádám szülinapi tortájának 1/6 részét Kriszti, 2/8 pedig Cili ette meg, a maradék 100 g lett az ünnepelté. Mekkora volt a torta eredetileg?

Egy moziműsorra jegyeket értékesítettek, melyekből 120 db-ot nem sikerült eladni. 20 %-ot online vásároltak meg a nézők, 2/5 részt jegyirodákban, 620 db-ot pedig a helyszínen. Eredetileg mennyi jeggyel készültek?

Alsópusztán 2-szor annyian élnek, mint Felsőpusztán, Középpusztán pedig háromszorosa a lakosok száma Felsőpusztához képest. A három település össz lélekszáma 7920 fő. Mennyien élnek a falvakban külön-külön?

Alsópusztán 2-szor annyian élnek, mint Felsőpusztán, Középpusztán pedig 1/3-e a lakosok száma Felsőpusztához képest. A három település össz lélekszáma 9360 fő. Mennyien élnek a falvakban külön-külön?

Három egymást követő páros szám összege 2730. Melyek ezek a számok?